teisipäev, 6. detsember 2016

Sissekirjutusest on saamas jõuluaja börsikaup

«Loterii, alle­grii!» hõiguvad omavalitsused Eesti eri nurkadest iga ilmakaare poole nagu kellamees Lible Paunvere laadal enne Kiire Jorhile auhinnakuke kätteandmist.



Hulkuvad inimhinged on 2016. aasta jõulukuul läinud hinda rohkem kui kunagi varem. Haldusreform on jõudnud järku, kus uutel omavalitsustel on aastavahetuseks elutähtis saada kokku 5000 elanikku, mis on haldusreformi kavas liituva omavalitsuse rahvaarvu miinimummõõt.

Kui maagilisest piirist jääb puudu kasvõi mõni hing, poogib riik alamõõdulised kellegagi kokku sunniviisi, et nõutav rahvaarv ikkagi täis tuleks. Ent sundabielu ei meeldi enamikule omavalitsustest.

Suurematele liitujatele on lisastiimul saada kokku 11 000 elanikku, mille pealt potsatab riigilt kogukonna ühiskassasse preemiaks pool miljonit eurot. See on suur raha, mille nimel tasub vaeva näha. Näiteks Paidele tähendab lisapreemia ilmselt uue ujula või koguni veekeskuse ehitamist.

Etteantud arvud ja nende saavutamisega kaasnevad ahvatlused on pannud omavalitsusi vilaval pilgu ringi vaatama ja nuputama nippe elanike arvu kasvatamiseks veel enne, kui kalender uue aastanumbri ette viskab.

«Kõik metsaloomad teadsid ammu juba, et varsti tuleb inimjahi luba. Nüüd õige aeg on valmis panna lõksud, küüned, hambad ja veel teised nõksud,» rõkkas kunagi laulda ansambel Kukerpillid. See laul sobib võitlust elanike pärast ilmestama nagu rusikas silmaauku.

Mõne aasta eest ajas Tallinn suurel osal Eestist harja punaseks, kui tasuta ühissõidu eest hakkasid tuhanded pealinnas toimetavad mujalt pärit inimesed järsku tallinlasteks.

Järvamaa rahvaarv on juba mõnda aega mühinal vähenenud, kahanedes aastas keskeltläbi poole tuhande inimese jagu. Rohtu inimeste äravoolu peatamiseks pole seni leitud.

Tallinna eeskuju näitas, et kui omavalitsusel on pakkuda ahvatlevaid hüvesid, sigineb uusi elanikke nagu seeni pärast vihma. Eesti eri paigus on kõlanud mitu Tallinna omaaegset algatust järgivat stardipauku.

Ida-Virumaa Vaivara vallal on hirm, et kui naabritega kamba peale 5000 inimest kokku ei tule, ootab neid sundliitmine Narvaga. Kohalik võim usub, et puuduolevad inimesed toob hingekirja ligi 40 000 eurot maksva maasturi Toyota Land Cruiser loosimine. Muide, sama marki iludusega sõidab ka mitu Paide linnavolinikku.

Keegi ei imesta ammu, et autovõiduga ahvatlemine aitab müüa Perenaise saia või meelitada inimesi kindlasse kaupluseketti poodlema. Kui äriettevõtted järjekindlalt kliente autoga peibutavad, peab see olema tõhus ka uute kodanike värbamisel. Jalgratas on ju ammu leiutatud, omavalitsustel jäi üle üksnes sadul endale parajaks timmida.

Selle kõrval paistab kahvatu Otepää valla pakkumine loosida uute vallakodanike vahel välja 750 eurot.

Inimesi on hädasti juurde tarvis ka liituvasse Paide linna. Väätsa vald ei lasknud paidelaseks hakata Reopalu ning Kareda vald Öötla ja Vodja küla inimestel. Paide linna ja valla ning Roosna-Aliku valla rehkendus ütleb, et 11 000 elanikust ja kopsakast preemiast jääb puudu umbes 150 inimest.

Puuduvatele inimestele vilgutab Uus-Paide Toyota hübriidjõuallikaga sõiduauto tulesid. Jõululaadal linna keskväljakule veeretatud sõiduk loositakse välja juhul, kui soovitud rahvaarv on koos.

Paide loteriis võidab iga loos, sest kõik uued kodanikud saavad sajaeurose kingi, mille eest võib omal valikul külastada kultuurikeskuse üritusi, teha sporti või ujuda ning uudistada Vallimäel ajakeskust.

Viieliikmeline pere saab paari klikiga paidelaseks hakkamise eest poole tuhande euro eest hüvesid ja äkki auto pealekauba. Pole ju paha?

Kus nõudlust, seal pakkumist. Ma imestan, et mõni nutikas arvutiguru pole veel teinud oksjonikeskkonda, kus inimesed, kel on savi, kus elada, võiksid oma sissekirjutuse omavalitsustele enampakkumisele panna.

Ehk oleks inimestele, kes otsivad teadlikult parimat elupaika, mõistlik luua veebikalkulaator, kuhu pere suurust, elustiili, hobisid, sissetulekut, ootusi avalikele teenustele sisestades saaks välja arvutada, milline omavalitsus neile ootustele kõige paremini vastab ja vastu annab?

 http://jarvateataja.postimees.ee/3935379/sissekirjutusest-on-saamas-jouluaja-borsikaup

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar