teisipäev, 22. aprill 2014

Blokkpost Reopalu sillal




Eelmise nädala ETV Foorumi saates küsitletud pea pooletuhandest inimestest 74,1 % pelgas, et Eestit ähvardab Ida poolt sõjaline oht.

Maailmas kinnistub üha enam arvamus, et Putini Venemaa ambitsiooniks on taastada kontroll endise NSVLi territooriumi üle. Nagu näitab Venemaa tegevus Ida-Ukrainas ei ole neil kiiret otese sõjalise sekkumisega, vaid tegeletakse selleks soodsama pinnase loomisega. Diversantide abil ja kohalike kaasajooksikute toel halvatakse riigiorganite toimimist ning tekitatakse võimalikult palju segadust.

Venemaa külvab mõnuga ärevust ka lähiriikides. Riigiduuma asespiiker tegi Poolale, Rumeeniale ja Ungarile kirjalikku ettepaneku Ukraina territorium omavahel tükeldada. Moldova Dnestri-äärne kant tõi Kalevi alt välja Venemaaga liitumise teema. Soome naabruses formeeritakse uusi väeosasi, mis on kohandatud Põhjala karnidele tingimustele.

Venemaal küsitakse milleks on Kasahstanile vaja põhjapoolsed venelastega asustatud oblasteid? Leedust tuli teateid, kuidas Venemaa üritab suurendada kontrolli kohalike meediaväljaannete üle. Lätis uurib Idanaaber sotsioloogiliste küsitluste varjus piiriäärsete, valdavalt venekeelse elanikkonnaga, piirkondade meelsust.

Eesti puhul on ühtäkki aktuaalseks saanud küsida kuidas käitub Ida-Virumaa. Pronksiöö-aegsed rahutuste korraldajad on pilti ujunud Vene meedias ja Tallinnas meeleavaldusi õhutades.

Kõikide nende tegevuste esmane siht on tekitada hirmu ja ebakindlust. Idanaaber on valmis soodsa pinnase tekkides õli veelgi tulle valama ja õhutama kohapealseid rahvustevahelisi konflikte, et oleks kelle kaitsmisega ähvardada.

Ida-Virumaa ja Tallinn said oma ristsed pronksiööde aegu. Palju muukeelseid elanikke on ka Tapal, Maardus, Keilas ja Paldiskis. Samas on neis paigus Eesti sõjavägi lähedal ja küllap politseistruktuuride silmgi valvsam ning provotseerimisvõimalused piiratumad.

Nii ei ole imestada, kui tüli võib lahvatada rahulikus provintsis, kus midagi erilist ei oodata. Kui Venemaa Ida-Ukraina suuremates linnades takerdus, suunati siht väiksematele linnadele ja asulatele, kus paarikümnel rohelisel mehikesel oli valitsusasutuste hõivamisest lihtsamgi infosõjaks efektseid teleuudiseid toota.

Esimene hüüatus on, et Järvamaal pole sellised asjad võimalikud. Ent kaua võtab aega blokkposti püstitamine Mündi, Sillaotsa ja Reopallu sillale, et sulgeda Paide linn? Venemaalt leiab piisavalt head eesti ja vene keelt kõnelevaid impeeriumimeelseid tüüpe, kellega happeningi korraldada. Ja meil on maavalitsuse majas telestuudio, mida hõivata ja kasutada maailmale „tõese info“ edastamiseks.

Näitamaks, kui lihtne on kulutuli valla päästa, meenutan oma kooliaega.

Ühel 1985. aasta suvelõpu õhtul kõnetasid kaks võõrast tüüpi Paides Põllu ja Aiavilja tänava nurgal minu mõned aastad nooremat koolivenda mahlakas vene keeles, mida koolitunnis ei õpetata. Kaagid tõlkisid kohe oma jutu rusikate ja jalahoopidega kehakeelde. Spordipoisina pääses koolivend lööke tõrjudes hullemast ja andis jalgadele valu. Kuid hinge jäi ülekohus kripeldama.

Järgnevate päevade esmalt rahumeelsest katsest rünnaku põhjusest selgust saada läks veerema lumepall, mille tulemusena lepiti kokku ülelinnaline arveteklaarimine. Pooled määras rahvus ja nii olid mitmedki sõbrad erinevatel vaenupooltel üksnes põhjusel, et veri on paksem, kui omasid pekstakse.

Vähemasti eestlased valmistusid Kentucky lõvidena lahinguks põhjalikult – teritati suusakeppe, varuti jalgrattakette ja meisterdati muid külmrelvi. Kokkulepitud hetkel olid praegusel Paide Gümnaasiumi staadionil vastakuti poolsada eestlast ja paarkümmend venekeelset teismelist. Viimastele oli isegi Tapalt tulnud abiväge.

Verise kokkupõrke hoidsid ära huilates kohale kihutanud miilitsaautod. Vaenupooled pagesid staadionilt nagu õhku ehmatatud varblaseparv, et mööda aedu ja nurgadaguseid koju hiilida.

Parlamentäärid said uuesti kokku ja korduskohtumine määrati mõned päevad hiljem Lembitu parki. Sedapuhku oli pargis miilitsaid vahest rohkemgi kui puid. Ja kui uue kooliaasta esimestel päevadel hakkasid poisid miilitsast ülekuulamiskutseid saama, siis rohkem katseid madinaid pidada ei tehtud.

2007. aastal otsustas Paide linnavalitsus Venemaa kodusõjaaegse punakomandöri Johannes Raudmetsa monumendi Lembitu pargist ajaloomuuseumisse saata. Toonane abilinnapea Kaido Ivask võttis töö käsile omaaegse armee- ja sõjalaevastiku aastapäeva hakul, paar kuud enne pronksiöid.

Korpusekomandör Johannese lähetamine.

Pool tundi peale kraana saabumist, nii hommikul kella 8 paiku helistas mulle kui linnavalitsuse avalike suhete nõunikule Tallinnast vene PBK telekanali korrespondent hingeldades: „Meile helistati Moskvast ja öeldi, et teil on seal jama lahti!“

See näitab, et ka meie vaiksel Järvamaal hoitakse süstemaatiliselt silma peal. Kuis teisiti märganuks kellegi valvas silm Paides nii operatiivselt fashismi ilmingut, et teatada sellest „kuhu vaja“? Jääb üksnes imestada kiirust, millega sõnum Moskva organitest ajakirjaniku küsimusena tagasi põrgatati.

Ma ei soovi külvata paanikat. Ent meil tasub oma tegudele ja väljaütlemistele rohkem tähelepanu pöörata, et tühjast ei tuleks jama. Samuti loodan väga, et sisejulgeoleku eest vastutavad struktuurid ei jätaks kahe silma vahele ka unisemana tunduvaid kante. Halba üllatust pole kellelegi vaja.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar