kolmapäev, 2. juuli 2014

Suarezed Paide volikogus

Hammaste vastase õlga löömine Uruguai jalgpallistaari Luis Suareze poolt ja Paide linnavolikogu allkirjade võltsimine on sarnased rängalt reegleid rikkuvad võtted. Ent kui maailma jalgpalliüldsus mõistis ebasportliku käitumise kiiresti ja hukka ja valemängija sai karmilt karistada, siis Paide Suarezed ja nende kamraadid teevad jätkuvalt nägu, et juhtunu oli süütu ”tehniline” aps.
Mäletatavasti ei tunnistanud esmalt ka Luis Suarez, Uruguai jalgpalliametnikud ega riigi üldsus, et ta midagi valesti tegi. Juhtunut vabandati süütu mänguolukorraga ja vibutati rusikat itaallaste ja inglaste suunas, kes keerutavat ärategevat vandenõud.

Alles nädalapäevad hiljem, pärast karmi mängukeeluga karistamist, määratud trahve ja suursponsori koostööst lahtiütlemist, jõudis antikangelane teo ülestunnistamiseni, vabandusteni ja vandeni, et ta kunagi hambaid kellelegi turja rohkem ei löö.
Paides on valemängijate väljaselgitamise ja ühese hukkamõistmisega lood keerulisemad. Mäletatavasti andis linnavolikogu reformierakonna fraktsioon 15. mail oma seniste koalitsioonikaaslate: sotsiaaldemokraatide ja keskerakondlaste linnavalitsuse liikmete ja volikogu juhtide vastu IRLi fraktsiooniga koos sisse umbusaldusavalduse.
Nüüd juba eelmise volikogu esimehe Kersti Sarapuu kahtlust, et linnavolinik Andrus Tulli allkiri umbusaldusavaldusel on võltsitud, kinnitas kohtuekspertiisi instituudilt tellitud ekspertiis. Võltsimise fakti avalikustas Sarapuu alles 16. juuni volikogu istungil, sest kuluaarides tehti IRLile ettepanek vale allkirjaga avaldus tagasi võtta, mida isamaalased lubasid kaaluda ja viivitasid vastusega viimase hetkeni.
Järgnenust jääb mulje, et seda aega kasutas uus koalitsioon hoopis enda kogumiseks ja avalikkusele juhunu kohta oma versiooni välja mõtlemiseks. Igal juhul jäi reformi ja IRLi värske liit volikogu koosolekul kindlaks ja hääletas end võltsimissüüdisustele vaatamata võimule.
Linnavolinik Ants Hiiemaa väitis volikogu koosolekut jälginud meediale, et Tull andis allkirja umbusaldusele 11. või 12. mail ülejäänud mõttekaaslaste silme all. Miks kõik ülejäänud uue koalitsiooni moodustajad koos dokumenti ei allkirjastanud, tal ammendavat selgitust pakkuda ei olnud.
Kersti Sarapuu ütles Kuma raadiole, et ei usu seda, sest kohtus Andrus Tulliga enne tema komandeeringusse sõitu ning mees väitis, et ta ei tea midagi võimukukutamise plaanidest.
17. mail teatas uueks linnavolikogu esimeheks saanud reformierakondlane Tarmo Alt, et eelmise volikogu esimehe, volikogu aseesimehe, linnapea ja abilinnapea umbusaldusavalduse, ehk neljast lehest koosneva dokumendipaki, rikkus kasutuskõlbmatuks moosiste kätega tema laps. Seetõttu kopeeris Alt enda sõnul allkirjad uuesti puhtale väljatrükile. Kummaline on, et ta originaaldokumendid seejuures ära hävitas.
Uue koalitsiooni loomisega seotud inimesed on kuluaarivestlustes andud mõista, et tegelikult pandi avalduse tekst kokku alles 15. mai hommikuks, kui see linnavolinik Viktor Kasakule kuuluvas Katri poes allkirjastati.
Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse järgi piisab umbusaldamiseks kolmandiku volinike allkirjadest. Ent lähetuses oleva Tulli allkirja oli aga vaja paberile iga hinna eest tekitada põhjusel, et reformikad ei olnud nõus enne liituma, kui kõik isamaalased olid avaldusele oma käe alla pannud.
Üsna arusaaamatu on, miks Tulli puuduvat või riknenud allkirja ei uuendatud digiallkirjaga. Ekspertiisiakti järgi oli kopeeritud allkirjaga nähtud isegi niipalju vaeva, et muudetud allkirja värvitooni. Muide, teine linnalegend räägib versiooni, mis soovitavad võltsijat otsida hoopis IRLi leerist.
2. juuli õhtuks oli Järva Teataja koduleheküljel küsimusele: ”Kas teie usute Tarmo Aldi selgitust, et laps määris dokumendid moosiste kätega?” vastanud eitavalt 88 protsenti vastanutest ehk 1980 inimest ja uusi klikke lisandus pidevalt.
Vaatamata põhjendustele jääb allkirja kopeerimine võltsimiseks. Seda tõestab eelmises lehes meenutatud kõike kohtuinstantse läbinud kaasus, kus 2000. aastal teede- ja sideministeeriumi lähetuses olnud kantsleri allkirju kopeeris dokumentidele majasisese asjaajamise kiirendamiseks tema referent. Tegu on kriminaalne, mis sest, et kantsler oleks neile dokumentidele paar päeva hiljem allkirja andnud niikuinii.
Uue koalitsiooni võimuletulek koos sellega kaasnenud skandaalidega on tekitanud paljudes siinkandi inimestes seninägemata pahameelt. Seda väljendatakse üsna erineval moel. Järgmisel hommikul peale kopeerimise üles tunnistamist oli Altide koduaed tualetpaberi rullidega dekoreeritud. Kes kahtlustas selles noori, kes sotsiaalmeedias pererahvast ennast.
21. juunil Paide Gümnaasiumi lõpupeo aktust läbi viinud noormees luges ametlike sõnavõttude järel auditooriumile protestihõnguliselt ette paar päeva varem linnapea ametist lahti saanud Alo Aasma pöördumise. Vabadussõjas võidelnute mälestuseks püstitatud Paide vana kultuurimaja omanik Aare Kalvik deklareeris, et Paide uued juhid pole Võidupühal langenud kangelasi mälestama oodatud.
25. juunil internetilehel petitsioon.ee algatatud Paide linnavolikogu umbusaldusavaldusele on tänase seisuga antud 256 allkirja. 28. juunil Paidesse jõudnud laulu- ja tantsupeo tulest anti Lembitu pargis lõke süüdata praeguste linnajuhtide asemel eelmisele linnapeale.
Nimetatud näited kinnitavad, et inimeste eri vormides avalduv protest võimupöördes kasutatud võtete suhtes on visa vaibuma ja volikogu liikmed ei saa omale ehitada klaastorni, kust kõrgilt alla vaadata ja teha nägu, et see pole kellegi asi. Pole ju praegu kostunud ühtegi vabandust.
Veelgi kohatum on süüdistada aktiivsemaid protestijaid noori ajupestuses ajal, kui riigikogu kaalub valimisea langetamist 16. eluaastani.
Mõneti meenutab spontaanselt oma vabaduse kaitsele asunud inimeste tegevus Eestis ACTAvastaste aktsioonideni ja Ukrainas Euromaidanini viinud sündmuste ahelat.
Politseile on esitatud avaldus võltsimiskahtluse suhtes uurimise algatamiseks. Loodan väga, et korrakaitsjad ei lükka seda tagasi viitega, et tegu on pelgalt poliitilise kemplusega. See annaks poliittehnoloogidele signaali, et võimu võtmiseks on kõik vahendid lubatud.
Võltsimine on võltsimine sõltumata selle teo motiividest ja mistahes õilsaks räägitud eesmärkidest. Tegu ei olnud ju siseringi kirjavahetusega, vaid ametliku dokumendiga, mis mõjutab olulisel määral Paide linna valitsemist.
Praegu tundub, et suur osa Paide linnavolikogu liikmeid ei adu millega nad on hakkama saanud ja mida õigustama asunud. Juhtunule tuleb anda ühene õiguslik hinnang ja selgitada, kas avalikkusele esitatud põhjendused on tõesed või väljamõeldud. Kuidas saavad linnakodanikud teisiti usaldada linna seadusloome juurde inimesi, kes ei pruugi seaduskuulekust enda puhul oluliseks pidada?
Nii või teisiti on antud loos liiga palju segaseid otsi ja vasturääkivusi, millele uurimine saab anda kiretu vastuse. See lugu ei tohi lõppeda seadusest üleastuja(te)le punast kaarti näitamata.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar