neljapäev, 22. mai 2014

Tule eile meile!



Mõte küsida Järvamaal Kareda valla inimeste käest nõu võimalike liitumiseelistuste üle on mõistlik. Seda enam, et sügisel valimiste eel oli teema üsna teravalt üleval ja üksmeelt millise naabriga liituda ei olnud. Siis tundus, et mõned naabrid tahavad sõlmida sobinguid valla allaneelamiseks oma eesmärkide saavutamisel küsimata Kareda valla rahvalt, mis neil sellest tolku.

Kareda vallas küsitluse ajastamine Europarlamendi valmisitega ühte ei nõua vallalt küll suurt lisaressurssi, kuid pelgan, et ülejala kiirustades asjade korraldamine ei anna tulemuseks usaldusväärset läbilõiget valla inimeste seisukohast, vaid ainult nende arvamuse, kes on otsustanud europarlamentääre valima minna. Ja neid ei ole politoloogide ennustuse järgi kuigi palju.

Nimelt polnud eilse seisuga vallakodanikele saadetud sellekohast teavituskirja nagu valimiskomisjon valijatele tavatseb saata, et lisaks Euoopa asjade üle otsustamisele oodatakse neilt ka oma koduõue arengutele suuna andmist. Rahvaküsitlusele peaks eelnema kohalikul tasandil mingigi värske diskussioon.

Parim paik ilmaasjade üle arutlemiseks :) Eks ikka bussipeatus.

Nii ei ole ootamatult järgmitele valimistele sattuvatel inimestel erilist läbikaalumiaega. Nagu humoorikas reklaamis:“ Ütle, ütle, ära mõtle!“ Sama usaldusväärse tulemuse saaks päeva poetrepil veetes ja juhuslikke möödujaid küsitledes. Nagu Maksimarketis leiba ostma minnes ründab keegi elektrit müüa.

Kaotsi läheb ka internetis ja eelhääletusel osalenute arvamus. Eile õhtul, kui viisin ema vallamajja hääletama polnud rahvahääletusest juttugi. Ka vallamaja teadetetahvlil ei hakkanud silma. Kareda valla kodulehe kalender kinnitab, et 25. mail on Euroopa parlamendi valimised, ei muud. Vallalehes olevat olnud infokilde, et rahvaküsitluse plaan on, kuid Vallaleht on tellitav ja poest ostetav, seega ei jõua seal aimuantav kaugelt mitte kõigini. Valla kodulehel on viimane Vallaleht märtsikuine.

Nii on seni kättesaadavaim teave Järva Teataja uudis, mida ei saa parimagi tahtmise juures võtta ametliku teadaandena rahvaküsitluse korraldamise kohta. Ega maakonnalehtki levi iga vallakodaniku postkasti.

Rahva arvamust ei saa pärida rahvast küsitlusest ette teavitamata või puudulikult seda tehes veendumata, et iga vallakodanik teab ette milleks ta vallamajja tuleb. Muidu meenutab see Krimmi või Donetski rahvahääletusi.

Läbimõtlemata tegevus lörtsib hea idee. Keegi saab linnukese kirja, et justkui inimesed on kaasatud. Ent sisuliselt saadav tulemus ei sünni arengukava uuendamiseks ega valla tuleviku plaanimise alusdokumendiks. Vallavanem Kulno Klein möönab isegi Järva Teatajale, et kui vähe inimesi võtab vaevaks valimispäeval vallamajja tulla, siis ei ole tagasiside järelduste tegemiseks piisav.

Mis õpetaja Laur rehkenduse kohta ütleski?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar